ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ 24ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.





ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αναγνωρισμένο Σωματείο με αριθμό 260/2001

Απόφαση Μον. Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας

Δημόσια Βιβλία Σωματείων Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας Αριθμό 11/2001

 

     Πληροφορίες :                                                                                                    Ηγουμενίτσα  18/05/23

  Τηλ.-Fax: 2665099435                                                                                                            ΠΡΟΣ :

  Blog: https://eplsbde.blogspot.com/                                                                                  Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

  Email: eplsbde@gmail.com                                                                                      Μέλη Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε.

  Αριθ. Πρωτ. : 15/23                                                                                                                                                                                                                                                  

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιπρόσωποι της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδας συμμετείχαν την Κυριακή 14/05 έως και την Τρίτη 16/05 στο 24ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου.

Ένα Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. ,του αντιπροσωπευτικότερου συνδικαλιστικού φορέα του Λιμενικού Σώματος,όπου δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ένας απολογισμός των πεπραγμένων της Ομοσπονδίας, μια  ευκαιρία για έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των Σύνεδρων αλλά και μια ευκαιρία για προτάσεις για νέες διεκδικήσεις,για νέες κατακτήσεις.

Μετά τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. ,του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και λοιπών προσκεκλημένων ,τοποθετήθηκαν και όσοι Σύνεδροι επιθυμούσαν να μιλήσουν.

Ανάμεσα στους ομιλητές Σύνεδρους ήταν και οι εκλεγμένοι Αντιπρόσωποι της Ένωσης μας.Αφού τοποθετήθηκαν επί διαφόρων θεμάτων που μέχρι τώρα έχουν γίνει,είτε συμφωνώντας είτε ασκώντας κριτική προχώρησαν και στην διατύπωση προτάσεων για Θέματα που απασχολούν το προσωπικό ή που μπορούν να κάνουν πιο εύκολες τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.



Αρχικά από τα κύρια θέματα μας που ειπώθηκαν μεταξύ των Σύνεδρων ήταν να βγει ένα νέο ΠΔ ωραρίου,ένα ΠΔ που θα καταγράφει ακριβώς το πως θα δουλεύει το προσωπικό,ένα ΠΔ που θα θωρακίζει τον Συνάδελφο και που δεν θα γίνεται « εργαλείο » στα χέρια του εκάστοτε Προϊσταμένου όπου θα το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν….

Το μισθολογικό, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα των μέχρι τώρα Κυβερνώντων από 01/01/24 θα εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο για τους Ένστολους.

Η αύξηση και η ορθολογικότερη ανακατανομή των οργανικών θέσεων έτσι ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο υπηρεσίες που έχουν υπερβολικό φόρτο εργασίας να φαίνονται υπερστελεχωμένες να μην μπορούν να ενισχυθούν και να έχει ως αποτέλεσμα την υπερεργασία του προσωπικού καθώς και προσλήψεις νέων Συναδέλφων καθότι το υπάρχον προσωπικό αρχίζει και γερνάει.


Η Ένωση μας δια των Αντιπροσώπων της προχώρησε και σε αρκετές προτάσεις προς την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. ,προτάσεις που πιστεύουμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση και που θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσιακές συνθήκες, προκειμένου αυτές να τύχουν επεξεργασίας και να μετατραπούν σε διεκδικήσεις.

Προτάσεις όπως :

1)     Για τα Πλωτά όπου αποτελούν αιχμή του δόρατος και ως ελάχιστη ανταμοιβή για το τεράστιο έργο        που επιτελούν προτείναμε να τους δοθεί ,αφού πρώτα θα υπάρχει η δικλείδα ασφαλείας το                      Στέλεχος να έχει κάνει το λιγότερο 10 έτη πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας στα σκάφη, το                  δικαίωμα αναγνώρισης άλλης μια μάχιμης 5ετίας ή έστω 3ετίας.Αύξηση του ποσού των πλεύσιμων        ή αντικατάσταση τους υπό την μορφή μηνιαίου επιδόματος 

2)     Ζητήσαμε να πιέσουμε την φυσική και πολιτική Ηγεσία για αύξηση των οδοιπορικών εξόδων                μετακίνησης όπως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ισχύει από το 2015


3)    Ζητήσαμε την δημιουργία Λιμενικού Τμήματος στο Μεγανήσι Λευκάδας.

4)    Προστασία των μονογονεϊκών οικογενειών όπως ισχύει και για τους τρίτεκνους.

5)     Ζητήσαμε από την Ομοσπονδία να πιέσει την φυσική και πολιτική Ηγεσία μας με όποιον  τρόπο μπορεί ούτως ώστε να γίνει ο διαγωνισμός επιτέλους για τις ταυτότητες καθώς και για τις άδειες οπλοκατοχής -οπλοφορίας.

6)     Για τα Κ.Ε.Α. που επίσης αποτελούν αιχμή του δόρατος ζητήσαμε να ισχύσει η αναγνώριση διπλών εξαμήνων και στους Συναδέλφους οι οποίοι έχουν καταταγεί από το 2011 και μετά όπως επίσης και η προμήθεια εξοπλισμού- ιματισμού καθώς και συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού.Επίσης περιορισμό συνεχόμενων αποσπάσεων για ενίσχυση στο Αν. Αιγαίο.



7)     Επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου στις Λιμενικές Αρχές της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας καθώς και στις υπηρεσίες υπαγωγής τους όπως είναι οι Παξοί και τα Σύβοτα.

8)     Για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας  προτείναμε ,όπως στα πρότυπα του ΕΦΚΑ,να μπορεί ο εκάστοτε Συνάδελφος χρησιμοποιώντας το ΑΜ και τον ΑΔΤ να ανεβάζει ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής του Αρχηγείου τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να αποζημιωθεί είτε για Υγειονομικές δαπάνες είτε για αποσπάσεις.Με αυτό τον τρόπο θα είναι ταχύτερη η διεκπεραίωση και η εξόφληση τους αλλά και δεν επιβαρύνονται Συνάδελφοι με ανούσιες εργατοώρες την στιγμή που όλα που μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά.

9)     Για τις αποσπάσεις προτείναμε να μπαίνουν τα χρήματα απευθείας στον λογαριασμό μισθοδοσίας του εκάστοτε Συναδέλφου.Έτσι ο κάθε διαχειριστής θα απεμπλακεί από αυτό το κομμάτι που στοιχίζει σε εργατοώρες και θα μπορεί στην θέση του να διεκπεραιώσει άλλες υποθέσεις.

10) Για το μεγάλο θέμα της καμπίνας στα πλοία όταν Συνάδελφοι μετακινούνται για εκτέλεση υπηρεσίας,όπου κάποιοι «ψηλά» μάλλον μας βλέπουν ως γ΄ κατηγορίας και όπου αναγκαζόμαστε να γινόμαστε επαίτες ή να κοιμόμαστε στα πατώματα, προτείναμε με νομοθετική διάταξη να χαρακτηριστεί η διαμονή σε καμπίνα ως έξοδο διαμονής και να αποζημιωθεί μέχρι του ποσού που ορίζει η κείμενη νομοθεσία με την προσκόμιση και του αντίστοιχου εισιτηρίου..ΕΞΑΛΛΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΜΕ ΟΝΤΩΣ ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΜΑΣ.

11)  Προτείναμε να μπορούν και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών μας να δικαιούνται να αγοράσουν γυαλιά οράσεως,όπως ισχύει για εμάς τους ίδιους.Θεωρούμε παράλογο ένας Συνάδελφος που έχει ασφαλισμένο σε αυτόν ένα μέλος της οικογένειας του να μην έχει το δικαίωμα να αγοράσει μέσω του ταμείου μας γυαλιά οράσεως όπως σε άλλα ταμεία ισχύει.

12) Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ως το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι σε κίνηση της Χώρας ,εδώ και πάνω από 10 χρόνια είναι χωρίς Πυροτεχνουργό.Για αυτό τον λόγο ζητήσαμε και προτείναμε να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα σχολείο Πυροτεχνουργών και την ενίσχυση με δύο εξ αυτών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

13)  Προσλήψεις. Αναγνωρίζουμε το μεγάλο πρόβλημα τα τελευταία έτη στο Ανατολικό Αιγαίο λόγου του λαθρομεταναστευτικού και χωρίς να θέλουμε να το υποβαθμίσουμε αλλά ούτε να μειώσουμε το δυσανάλογο βάρος που οι εκεί Συνάδελφοι μας σηκώνουν καθημερινά ΑΛΛΑ Λιμενικό Σώμα είναι και στην υπόλοιπη Χώρα.Υποστελεχωμένες όμως είναι και οι υπηρεσίες του Ιονίου και της Βορειοδυτικής Ελλάδας.Υποστελεχώμενες είναι και η Α.Ε.Ν. Ηπείρου και το Λ/Χ  Πρέβεζας, η Λευκάδα, οι Παξοί,οι Οθωνοί,η Κέρκυρα,η Ηγουμενίτσα, η Πάργα,το Νυδρί, η με αποτέλεσμα την υπερεργασία του προσωπικού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου μετακινούνται από και προς αυτές χιλιάδες πολίτες,τουρίστες και οχήματα.Για αυτό ζητήσαμε να γίνουν προσλήψεις ή να γίνει τοποθέτηση νέων Συναδέλφων από τις σχολές μας για ενίσχυση και των υπηρεσιών αυτών.

Διαπίστωση όλων ήταν η ανάγκη για ενότητα, σύμπνοια, ομόνοια και διάθεση συνεργασίας προκειμένου να  γίνει πραγματικότητα το κεντρικό σύνθημα της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. «ΑΥΤΟΝΟΜΑ – ΔΥΝΑΜΙΚΑ Για νέες κατακτήσεις», μακριά από διχόνοιες, διχασμούς, παρασυνδικαλιστικές ενώσεις και πρακτικές.











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. : ΔΟΔ-ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΛΥΣΗ….ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…..

Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΦΥΝΑΝΠ κ.ΠΑΠΠΑ Ιωάννη

Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. : ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ