«Μάχιμη Πενταετία».Οριστικοποιήθηκε το κόστος και ο τρόπος αναγνώρισης.

Τέλος στην αγωνία των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας για τον τρόπο και το κόστος αναγνώρισης της λεγόμενης 'μάχιμης πενταετίας' η οποία λογίζεται αυξημένη στο διπλάσιο σύμφωνα με τις συνταξιοδοτικές διατάξεις.

Η δημοσίευση του νόμου 4387/2016 είχε δημιουργήσει ερωτηματικά αναφορικά με την ισχύ των διατάξεων του νόμου 3865/2010 όπου προβλεπόταν ρητά ότι οι εισφορές για την αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας υπολογίζονται  επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου (σ.σ. με ποσοστό 20%).

Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε ότι οι διατάξεις του ν.3865/2010 εξακολουθούν να ισχύουνκαι μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016. 

Επίσης διευκρινίστηκε ότι ο αναγνωριζόμενος χρόνος συνυπολογίζεται μόνο για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών

Υπενθυμίζεται ότι η κύρια σύνταξη θα αποτελείται πλέον από το άθροισμα της βασικής (εθνικής) σύνταξης και της ανταποδοτικής σύνταξης. Ο καθορισμός της ανταποδοτικής σύνταξης πραγματοποιείται με τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπλήρωσης με τον μέσο μηνιαίο όρο των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά. 

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΉ ΣΥΝΤΑΞΗ = ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ x Μ.Ο. ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται προοδευτικά βάσει του συνολικού χρόνου ασφάλισης, με συνυπολογισμό του αναγνωριζόμενου χρόνου. Οι συντάξιμες αποδοχές είναι εκείνες επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι για παράδειγμα για στέλεχος με 35 έτη ασφάλισης το οποίο έχει αναγνωρίσει και 5 'μάχιμα' έτη (με καταβολή ποσού 2.400 ευρώ ως κόστος αναγνώρισης - εξαγοράς) το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 42,80%. Συνεπώς, με ενδεικτικό μηνιαίο μ.ο. συντάξιμων αποδοχών στα 2.000 ευρώ, αντιστοιχεί ανταποδοτική σύνταξη στα 856 € (42,80% x 2.000 €)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. : ΔΟΔ-ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΛΥΣΗ….ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…..

Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΦΥΝΑΝΠ κ.ΠΑΠΠΑ Ιωάννη

Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. : ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ